Štefan Iglódy v reportáži rádia Regina Východ

Reportáž v Rádiu Regina Východ približuje Štefana Iglódyho a okolnosti jeho objavu.

V publicistickom pásme nám redaktorka Michaela Valiková kláštor minoritov v obci Rad. Pozrieme sa bližšie na jeho históriu i príbeh šťastnej náhody, ktorou sa znovuobjavila napätá história minoritských mučeníkov.

Minorita Jozef Sukeník, ktorý stojí za prácnym archívnym výskumom o Štefanovi Iglódym, rozpráva v príspevku o svojom bádaní. Prezradí čosi aj dobových súvislostiach v uhorskom Medzibodroží, kľúčových postavách okolo mladíka Eliáša, a tiež o jeho obrátení a vstupe do rehole minoritov. Okrem toho sa dozvieme zaujímavosti z dobových listín opisujúcich náročné podmienky života v konvente v Rade a niekoľko detailov zo Štefanovej rehoľníckej misie.

Páter Sukeník nezabudne prerozprávať ani to, čo z historických spisov zistil o Štefanovom násilnom zavraždení, usvedčení jeho vrahov a smútku minoritských spolubratov. Zistíme mnoho aj o problémoch s uložením tela, veľkolepom pohrebe i prvom životopise Štefana Iglódyho z roku 1711.

Poslucháčom sa prihovorí aj kňaz a radský farár Roland Böőr. Porozpráva zábavné patálie s plánovaným ovocným sadom, vykopávaním základov pre garáž, archeológmi a pamiatkármi. Tie nám spoľahlivo vykreslia, prečo sa v mnohých náhodách v skutočnosti skrýva Božie riadenie. Objav pozostatkov 14 tiel a najmä mladíka Štefana Iglódyho totiž vyvolával úžas s každým novým zistením o pohnutých osudoch rehoľníkov.

Otec Roland nás prevedie aj po archeologických vykopávkach, opíše dávny kostolík, miesta nálezu hrobov i predmety, ktoré sa pri pozostatkoch našli.

Napokon sa redaktorka povypytuje archeológa Martina Pristáša na postupné skúmania zvyškov stavby sakrálneho objektu v Rade. Odborník nám priblíži význam veľkých i malých zistení z pohľadu rozličných vedeckých disciplín.

S redaktorkou Michaelou Valikovou sa rozprávali objaviteľ mučeníkov, kňaz Roland Böőr, minorita a výskumník Jozef Sukeník a archeológ Martin Pristáš

Celú reláciu Rádia Regina Východ v trvaní 55 minút si môžete vypočuť v archíve RTVS.